Κύφωση

Ο όρος κύφωση αναφέρεται σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που προκύπτει στο ύψος του θώρακα αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλο μέρος της στήλης. Οι ασθενείς καταλήγουν με έντονη καμπύλωση της στήλης που ουσιαστικά προκαλεί «καμπούρα». Η κύφωση προκαλείται από πολλαπλά αίτια, όπως κακή στάση, αρθρίτιδα, νευρομυϊκά προβλήματα αλλά και οστεοπόρωση.  Ειδικά η κύφωση που προκαλείται από κακή στάση αντιμετωπίζεται από διορθωτικές ασκήσεις, ενώ πιο βαριάς μορφής περιπτώσεις απαιτούν τη χρήση κηδεμόνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Κύφωση λόγω στάσης

Η κύφωση που προκαλείται από κακή στάση, παρατηρείται σε παιδιά και εφήβους που τείνουν να κρατούν τους ώμους τους προς τα εμπρός και να κρατούν χαμηλά το κεφάλι. Αυτή η μορφή κύφωσης διοθρώνεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει σε επίπεδη επιφάνεια. Διορθωτικές ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μυς που ευθύνονται για τη διατήρηση σωστής στάσης, όπως οι ρομβοειδείς, οι οπίσθιοι δελτοειδής και λοιπά συνήθως βοηθούν στην αναστροφή του προβλήματος.

 

Οστεοπόρωση

Ο βασικός λόγος που προκαλεί κυφωση στους ενήλικες είναι η οστεοπόρωση. Ασθενείς με οστεοπόρωση χάνουν σημαντικό μέρος της μάζας των οστών τους με την πάροδο του χρόνου και αυτό συνεισφέρει στην αποδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης. Η κύφωσης ως απόρροια της οστεοπόρωσης συνήθως παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες. Διορθωτικές ασκήσεις για τέτοιες περιπτώσεις είναι ασκήσεις με βάρη, όπως squats και πιέσεις. Οι ασθενείς ωφελούνται και από συμπλήρωμα βιταμίνης D και ορμονοθεραπεία.

 

Εκφυλιστική κυφωση

Μερικές φορές η κύφωση προκύπτει ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Η φυσιολογική φθορά της σπονδυλικής στήλης αποδυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς της, ενώ καταπονεί και τους δίσκους. Διορθωτικές ασκήσεις για αυτήν την περίπτωση στοχεύουν σε ενδυνάμωση των μυών που ελέγχουν τη στάση όπως η κωπηλατική. Οι εκτάσεις της Yoga όπως η πόζα της αγελάδας και του παιδιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της λειτουργικότητα στήλης και συνδετικών ιστών.

About author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *